De vereniging


Welkom bij Karate-do Nijmegen.

Wie zijn wij?
Wij zijn al ruim 40 jaar een niet commerciële karate vereniging van en door enthousiaste leden. Er wordt les gegeven in het Shotokan karate door meerdere leraren die zelf ook nog actief trainen en zich blijven ontwikkelen.
Wij zijn een kleine, gezellige en informele vereniging voor volwassenen, waar serieus getraind wordt, maar ook ruimte is voor een geintje.

Voor wie?
Voor iedereen die al enigszins kennis gemaakt heeft met deze mooie Japanse vechtkunst. We trainen vooral met een klein groepje zwarte en bruine banders. Lagere banders zijn in overleg welkom, maar om de aansluiting te vinden helpt het als je (en dat mag ook langer geleden zijn) ooit een groene band (6e Kyu) hebt behaald. Karate is net als fietsen, de basis verleer je immers niet en zo kan je door gewoon mee te trainen zelf weer groeien zonder het gevoel te hebben de rest op te houden.
De onderlinge sfeer is relaxed: Of je nu gewoon eens wilt ontspannen door wekelijks een of meer keren te sporten, graag (dan)graden wilt behalen of dat je uiteindelijk mee wilt doen aan wedstrijden, wij bieden verdieping op meerdere niveaus.

Shotokan karate

Het Shotokan karate is door zijn grondlegger, Gichin Funakoshi rond 1920 in Japan geïntroduceerd, maar heeft wortels tot in het oude China.
Ons uitgangspunt is het Shotokan karate van Matoshi Nakayama sensei, een leerling van Funakoshi sensei.

Deze stijl is traditioneel en legt een sterke nadruk op het juist aanleren van de technieken
Echter,

Karate is een levende vechtkunst en aan ontwikkeling onderhevig.

Karate-Do Nijmegen is de laatste tientallen jaren sterk beïnvloed door het karate van Shihan Tetsohiko Asai. Deze in 2006 overleden Shotokan grootmeester heeft een aanvullend systeem van trainen ontwikkeld, o.a. in de vorm van kata’s, die ook weer teruggrijpen op kata en principes uit Okinawa en China.

Asai Ryu Shotokan
Wij trainen naast het klassieke Shotokan curriculum ook in de kata en de toepassingen daarvan in kihon en kumite van de Asai ryu. Dat is geen aparte stijl, maar biedt juist de mogelijkheid tot een enorme verdieping in je persoonlijke karate dat je ook in het klassieke Shotokan karate kunt toepassen (zowel in kata, kihon en kumite)

Deze wijze van trainen voegt veel beweeglijkheid en dynamiek toe. Shihan Asai is daarmee naar onze mening een van de grote naoorlogse vernieuwers in het Shotokan. Wij hebben daarover veel geleerd via de JKA/WJKA van Shihan Jan Knobel, 9e dan en een directe leerling van Asai en daarnaast in afzonderlijke stages van Shihan/sensei Asai, Kagawa, Mikami, Sumi, Yokota  en Bertel. Recent hebben wij ons aangesloten bij de JKS Benelux en daarmee een lijn met de Honbu dojo van de Japan Karate Shotorenmei (JKS) o.l.v. shihan Kagawa met toptrainers als Arimoto, Yamaguchi  e,a, die ook lang les hebben gehad van shihan Asai.

Voorbeelden van de door ons regelmatig getrainde kata zijn:
  • Trainingskata voor de standen: zenkutsudachi-, kokutsudachi- en kibadachi-no-kata
  • Voor de kyu graden: de vijf Junro kata (shodan t/m godan)
  • Voor de gevorderden vanaf bruin: de vijf Yoko kata (Issei t/m Gossei)
  • En voor de liefhebbers op de zondagtraining (naast de 26 Shotokan klassiekers):
    • De 4 extra Kata uit de Unsu familie: Kashu, Roshu, Seishu en Fushu
    • De Kakyoku serie (shodan t/m sandan)
    • En kata als Hyakuhachiho, Hachimon etc. Af en toe voegen we ook nog nieuwe toe of poetsen ze op uit onze gezamenlijke herinnering zoals Sensho, Meikyo nidan en sandan.....
Samengevat:
Karate-do Nijmegen:
- beoefent het traditionele Shotokan van de Japan Karate Association (JKA)
- is aangesloten bij de JKS Benelux en de Japan Karate Shotorenmei (JKS o.l.v. shihan Kagawa)
- is een van de weinige (maar groeiend aantal) verenigingen die het Shotokan volgens Shihan Tetsohiko Asai consequent beoefent



(*)Karate-Do: letterlijk de weg (= do) van de lege (= kara) hand (= te))